Obiad: Pieczone nacinane ziemniaki

Kulinaria

Opublikowano 2011 / 10 / 05 w kategorii Kulinaria

W moim domu ziemniaki bardzo często goszczą na stole. Są gotowane, pieczone, w postaci placków, czy knedli. Na jednym z blogów kulinarnych trafiłam na zdjęcie pięknych, chrupiących ziemniaków w całkowicie nowej dla mnie odsłonie. I tak pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz jedliśmy ziemniaki nacinane.

Składniki

  • młode ziemniaki
  • tłuszcz do smarowania blachy
  • oliwa
  • sól

Zanim przystąpiłam do pracy rozgrzałam piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki umyłam, ale nie obierałam. Najlepiej przygotowywać młode ziemniaki, stare mają zbyt twardą skórę.

Z dłuższego boku odkroiłam plasterek. Następnie zaczęłam nacinać tak, aby nie przeciąć ziemniaka do końca. Aby uzyskać najlepszy efekt wizualny i smakowy dobrze nacięcia zrobić dość gęsto. Na natłuszczonej blasze ułożyłam ziemniaki, a następnie za pomocą noża rozchyliłam nacięcia i posmarowałam oliwą. Ziemniaki przykryłam folią aluminową.

Piekłam około 45minut, po tym czasie piekłam jeszcze 15-25minut bez przykrycia. Ziemniaki można doprawić ulubionymi ziołami i piec jeszcze 10-15minut.

Ich smak jest wyjątkowy. Na zewnątrz chrupiące, w środku pozostają miękkie. Pyszne jako samodzielne danie np. z sosem, ale też jako dodatek do dania głównego.

  • Miniatura
  • Miniatura
  • Miniatura

Komentarze

Dodaj komentarz ›

Jeszcze nikt nie skomentował tego posta.

Dodaj Komentarz

Tylko tekst, bez linków i HTMLa. Kierując do kogoś odpowiedź rozpocznij ją od znaku @ i nazwiska np. @Anna Kowalska: