Deser: Szarlotka mojej mamy

Kulinaria

Opublikowano 2011 / 10 / 07 w kategorii Kulinaria

Czy można lepiej rozpocząć dzień niż kawałkiem domowej szarlotki i kubkiem cynamonowej herbaty. Moim zdaniem, nie można. A kiedy szarlotka jest ciepła, pulchna i domowa to już wiadomo, że dzień będzie idealny. Przepis dostałam od mojej mamy już bardzo dawno temu i kiedy tylko tęsknie za domem to robię szarlotkę.

Szarlotka

Składniki

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki zwykłej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 kg jabłek lub prażone ze słoika
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 torebeczka cukru waniliowego
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)

Ciasto

Połączyć 1 szklankę mąki tortowej, 1 szklankę mąki zwykłej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, do tego dodać pół kostki margaryny (połączyć), 1/2 szklanki cukru (połączyć). Następnie 3 żółtka (1 żółtko, pomieszać, 2 żółtko pomieszać, 3 żółtko, pomieszać). Do masy dołożyć 3 łyżki śmietany 18% (połączyć). Ciasto podzielić na 3 części i 1/3 schować do zamrażarki (ja zwykle ciasta do zamrażarnika chowam mniej, nawet połowę wymaganego ciasta jaką podaje przepis).

Jabłka

Jabłka (ok.1kg), pokroić, usmażyć, dodać trochę cukru do smaku, chociaż można dodać takie prażone jabłka ze słoika.

Piana

Ubić pianę (z 3 jajek), dodać 1/2 szklanki cukru. Następnie połączyć z cukrem waniliowym. Na końcu dodać budyń (proszek).

Blachę (ja piekłam w takiej 39 x 24.5) smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą, nie piekłam tego ciasta jeszcze na papierze do pieczenia. Ciasto rozłożyć w brytwanie, wyłożyć jabłka, przykryć pianą i zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, piec 50 minut.

  • Miniatura
  • Miniatura
  • Miniatura

Komentarze

Dodaj komentarz ›

Jeszcze nikt nie skomentował tego posta.

Dodaj Komentarz

Tylko tekst, bez linków i HTMLa. Kierując do kogoś odpowiedź rozpocznij ją od znaku @ i nazwiska np. @Anna Kowalska: