Muffiny

Kulinaria

Opublikowano 2011 / 10 / 15 w kategorii Kulinaria

Uwielbiam ciepłe muffinki. Idealnie sprawdzają się jako śniadanie z kubkiem gorącej czekolady, ale też jako popłudniowa przegryzka, czy deser. Można je przygotować z nadzieniem, polewą, z sosem, czy owocami. Wszystko zależy od nas i naszej pomysłowości w kuchni.

Muffiny

Składniki

  • 250g mąki
  • 150g cukru pudru
  • 8g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 160ml maślanki
  • 125ml oleju
  • 2 jajka

Przepis dostałam od mojej koleżanki Marty, która znalazła go na blogu kulinarnym Mój słodki świat. Marta piekła muffiny w różnych wariacjach, a ja dostałam przepis już lekko zmodyfikowany z masą rad i propozycji co dodać, ile, jakie zamiennik stosować. Ja podaję przepis bazę.

Przygotujcie dwa osobne naczynia. W jednym połączcie wszystkie składniki suche, a w drugim składniki mokre. Do masy suchej przelewamy połączoną maślankę, jaja i olej. Mieszamy łyżką, ale nie przejmujcie się, nie musicie robić tego dokładnie, mogą pozostać grudki.

Ciastem napełniamy formy do muffin. Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut. Ile muffin wyjdzie? Trudno mi powiedzieć ponieważ ja piekę je zawsze w tej samej formie, która jest dość wysoka. Moja blacha ma 12 miejsc, zawsze zostaje mi trochę ciasta, przypuszczam, że na około 2 muffiny, których zwykle z czystego lenistwa nie piekę.

Muffiny na zdjęciach są dwukolorowe, ponieważ do resztek masy dodałam trochę kakao i jako akcent nałożyłam na szczyt muffin przed pieczeniem. Podałam je z sosem czekoladowym.

  • Miniatura
  • Miniatura
  • Miniatura
  • Miniatura

Komentarze

Dodaj komentarz ›

Jeszcze nikt nie skomentował tego posta.

Dodaj Komentarz

Tylko tekst, bez linków i HTMLa. Kierując do kogoś odpowiedź rozpocznij ją od znaku @ i nazwiska np. @Anna Kowalska: