Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Kulinaria

Opublikowano 2011 / 10 / 17 w kategorii Kulinaria

Już kilka razy miałam wykonać to danie na niedzielny obiad, ale nigdy się go nie podjęłam. To był ogromny błąd. Kurczak w cieście jest soczysty, pełen aromatów w których się marynował. W dodatku jest bardzo syty i przypuszczam, że tego dnia kiedy zawita na stole zrezygnujecie z kolacji.

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Składniki

  • ciasto francuskie
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 plasterki sera
  • 2 plasterki szynki lub boczku
  • pieczarki
  • cebula
  • żółtko
  • przyprawy

Piersi z kurczaka nacięłam wzdłuż tak, aby powstała kieszonka. Następnie marynowałam je w oliwie, czosnku, pieprzu, listku laurowym i szczypcie soli. Można wykorzystać też gotowe marynaty do drobiu oraz wszelkie połączenia przypraw na jakie macie ochotę.

Mięso w marynacie stało około 30 min w lodówce. W tym czasie usmażyłam pieczarki z cebulą. Piersi wyjęłam z marynaty, wypełniłam kieszonki farszem z pieczarek. Na mięso (nie do środka) położyłam plasterek szynki, a na to ser.

Rozłożyłam ciasto francuskie. Przygotowałam dwa prostokąty o wymiarach ok. 16cm wysokość x 21cm szerkość. Z lewej i prawej strony (od góry do dołu) zaczęłam nacinać paski o głębokości 8cm, wysokości 1.5-2cm. W ten sposób po środku zostało mi ok. 5cm szerokości nie naciętego miejsca. Właśnie tu położyłam mięso i zaczęłam przeplatanie (lewy, prawy, lewy, prawy).

Między paskami dobrze zostawić maleńkie przestrzenie tak, aby potrawa mogła parować. Na sam koniec posmarowałam rozbełtanym żółtkiem. Piekłam w piekraniku nagrzanym do 200 stopni, około 20-25min.

  • Miniatura
  • Miniatura

Komentarze (3)

Dodaj komentarz ›

Kasia Stempień autor

Hhaha Po tym jak wydałam połowę zawartości konta na ciuchy nie mam wyjścia :)

Marta

Zrobiłam, zjadłam i baaardzo mi smakowało :))) Dzięki za przepis!

Dodaj Komentarz

Tylko tekst, bez linków i HTMLa. Kierując do kogoś odpowiedź rozpocznij ją od znaku @ i nazwiska np. @Anna Kowalska: