Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Opublikowano 2011 / 10 / 17 w kategorii Kulinaria
Już kilka razy miałam wykonać to danie na niedzielny obiad, ale nigdy się go nie podjęłam. To był ogromny błąd. Kurczak w cieście jest soczysty, pełen aromatów w których się marynował. W dodatku jest bardzo syty i przypuszczam, że tego dnia kiedy zawita na stole zrezygnujecie z kolacji.
Składniki
- ciasto francuskie
- 2 piersi z kurczaka
- 2 plasterki sera
- 2 plasterki szynki lub boczku
- pieczarki
- cebula
- żółtko
- przyprawy
Piersi z kurczaka nacięłam wzdłuż tak, aby powstała kieszonka. Następnie marynowałam je w oliwie, czosnku, pieprzu, listku laurowym i szczypcie soli. Można wykorzystać też gotowe marynaty do drobiu oraz wszelkie połączenia przypraw na jakie macie ochotę.
Mięso w marynacie stało około 30 min w lodówce. W tym czasie usmażyłam pieczarki z cebulą. Piersi wyjęłam z marynaty, wypełniłam kieszonki farszem z pieczarek. Na mięso (nie do środka) położyłam plasterek szynki, a na to ser.
Rozłożyłam ciasto francuskie. Przygotowałam dwa prostokąty o wymiarach ok. 16cm wysokość x 21cm szerkość. Z lewej i prawej strony (od góry do dołu) zaczęłam nacinać paski o głębokości 8cm, wysokości 1.5-2cm. W ten sposób po środku zostało mi ok. 5cm szerokości nie naciętego miejsca. Właśnie tu położyłam mięso i zaczęłam przeplatanie (lewy, prawy, lewy, prawy).
Między paskami dobrze zostawić maleńkie przestrzenie tak, aby potrawa mogła parować. Na sam koniec posmarowałam rozbełtanym żółtkiem. Piekłam w piekraniku nagrzanym do 200 stopni, około 20-25min.
Komentarze (3)
Dodaj komentarz ›