Schab pod pierzynką z warzyw

Kulinaria

Opublikowano 2011 / 10 / 23 w kategorii Kulinaria

Jedno z ulubionych dań mojego męża. Jest proste w wykonaniu, bardzo smaczne i przyjemne wizualnie. Kiedy nie mam pomysłu co przygotować, to wiem, że ono zawsze sprawi przyjemność mojej rodzinie.

Składniki

  • kotlety schabowe
  • starta jedna marchew
  • pieczarki
  • cebula
  • majonez (+ ja dodałam trochę sera żółtego)

Miałam niecałe pół kilo schabu i pokroiłam go w plastry grubości jednego centymetra. Rozbiłam drewnianą łyżką, a nie tłuczkiem, żeby nierozszarpać mięsa.

Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni (ja piekłam bez termoobiegu). Potrawę przygotowujemy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę z pieczarkami podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety posypujemy solą i pieprzem. Nakładamy na nie podsmażone pieczarki z cebulą, następnie startą marchew. Całość przykrywamy majonezem (ja połączyłam dwie łyżki majonezu z niewielką ilością startego żółtego sera).

Wkładamy do piekarnika w odkrytym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy do zbrązowienia skórki majonezowej. Czas pieczenia to około 30-40 minut. Podczas pieczenia wytapia się strasznie dużo tłuszczu, ja w połowie pieczenia część wylałam, a po pieczeniu wylałam całość, żeby schab w tym nie leżał.

* Przepis znalazłam na forum Galeria Potraw, zaproponował go użytkownik issys.

  • Miniatura
  • Miniatura
  • Miniatura

Komentarze (3)

Dodaj komentarz ›

Katarzyna Sekular

Potwierdzam, że ten schabik jest rewelacyjny. Gdy zrobiłam pierwszy raz, ku mojemu zaskoczeniu córka poprosiła o dokładkę, i drugi raz specjalnie dla niej piekłam ;D

Dodaj Komentarz

Tylko tekst, bez linków i HTMLa. Kierując do kogoś odpowiedź rozpocznij ją od znaku @ i nazwiska np. @Anna Kowalska: